DR. DE KERPEL | CLINIC2.BE

Hyperhidrosis (Overmatig zweten)

Wat is Hyperhidrosis?

Mensen met hyperhidrosis produceren meer zweet dan nodig is om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.
Bij sommige mensen kan hyperhidrosis verband houden met een onderliggende aandoening zoals suikerziekte of een overactieve schildklier. In deze gevallen kan de hyperhidrosis verdwijnen door behandeling van de onderliggende oorzaak.
Bij mensen met hyperhidrosis kunnen de oksels doorlopend vochtig zijn. De normale dagelijkse bezigheden worden hierdoor bemoeilijkt en op het werk of op sociaal gebied kan er schaamte ontstaan.

Hebben mensen met Hyperhidrosis een lichaamsgeur?

Overmatig zweten is echter niet de oorzaak van lichaamsgeur. De geur die sommige mensen toeschrijven aan zweten wordt eigenlijk veroorzaakt door bacteriën wanneer zweet een langere tijd blijft zitten.

Wat is de oorzaak van hyperhidrosis?

Overmatig okselzweten wordt veroorzaakt door een overactieve (eccriene) zweetklier. Aangenomen wordt dat deze overactieve werking gerelateerd is aan problemen met het sympatische zenuwstelsel; het systeem dat vele belangrijke lichaamsfuncties regelt. Eccriene klieren zijn vrijwel over het gehele lichaamsoppervlak te vinden maar concentreren zich in bepaalde gebieden, waaronder de oksels.

Welke externe factoren veroorzaken overmatig zweten?

Externe factoren die aanleiding kunnen geven tot overmatig zweten zijn: beweging, hitte; koude, alcohol, koffie, thee, roken, gekruid voedsel, stress, angst of krachtige emoties.

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

De eerste behandeling bij overmatig zweten is het aanpassen van de levensstijl. Dit omvat zowel het gebruik van een aangepast deodorant als het vermijden van bekende triggers zoals gekruid voedsel of alcohol. Ook een koele omgeving handhaven; het dragen van loszittende kledij en het vermijden van overmatige stress kunnen een gunstige invloed hebben. Indien deze aanpassingen een onvoldoende resultaat geven, kan men altijd opteren voor een behandeling met Botuline Toxine.

Hoe gebeurt de behandeling met Botuline Toxine?

Deze behandeling wordt uitgevoerd op de consultatie en duurt ongeveer 30 minuten. Eerst zal de arts de overactieve zones thv beide oksels markeren om vervolgens het verdunde product te injecteren dmv een zeer fijne naald.

Hoelang blijft botuline toxine werken

Het effect is voelbaar na 7 tot 10 dagen. De zweetproductie thv de oksels  vermindert; wat minder stress geeft. Hierdoor voelt men zich meer comfortabel en zodoende ook meer zelfzeker. Dit geeft een betere levenskwaliteit. Het effect van de behandeling houdt ongeveer 4 tot 6 maanden aan en zal geleidelijk aan verdwijnen. De behandeling dient dus herhaald te worden om het effect te behouden.

Wat zijn de bijwerkingen?

Bijwerkingen zijn zeldzaam; aangezien er bij de esthetische behandeligen met Botuline Toxine altijd gewerkt wordt met een verdunde oplossing. Een blauw plekje echter, thv de injectieplaats; kan altijd optreden; maar is reeds verdwenen na enkele dagen.

Interesse of zin in een vrijblijvend gesprek met Dokter De Kerpel?
Maak nu uw afspraak!
meer info